Sådan får du styr på haven

At have en skøn have er utrolig dejligt. Det er en helt særlig form for tilfredsstillelse man får, når man ser noget, som man selv har plantet, gro og vokse. At kunne spise frugt og grønsager fra egen have er også noget af det bedste, der findes. Ligeledes er der noget smukt over at kunne plukke en buket blomster, som man selv har sået og passet, fra sin have.

At have sin egen have giver en følelse af frihed og en helt speciel stor fornøjelse, når den fremstår fin og i velplejet stand. Det er altid en dejlig fornemmelse at kunne træde ud af husdøren og ige ud i en skøn have.

En have kan rumme meget godt

En have kan udover skønne planter også rumme mange gode stunder og danne ramme om en masse dejlige sommerfester, sneboldkampe og alt der i mellem. Men for at haven er velegnet til alle disse formål, skal man dog huske at pleje og passe den godt.

Og det kan godt være noget af et projekt i sig selv – især hvis haven er stor og kræver meget pasning og vedligeholdelse.

I det følgende får du derfor her en række tips til, hvordan du kan holde din have og hvordan du gør det lettere for dig selv at gøre det, så arbejdet ikke stiger dig helt over hovedet.

Planlæg græsslåning

Én af de store opgaver der skal gøres på jævnlig basis, er græsslåning. Græsset gror gennem hele foråret, sommeren og efteråret og det kræver, at det bliver slået jævnligt, hvis din have skal se præsentabel ud.

Du kan f.eks. vælge at følge et græsslåningsskema, hvor du f.eks. har en bestemt ugedag, hvor du altid slår græsset. Det kan dog godt være, at din udfordring med græsslåning ikke handler om timing, men derimod om at finde tid til at gøre det. Hvis det er tilfældet, så kan du anskaffe dig en robotplæneklipper, der kan gøre arbejdet for dig. På den måde kan der spares en hel del tid samtidig med, at græsplænen altid vil fremstå pæn og nyklippet.

Fjern ukrudt

For at en have kan se flot og indbydende ud, så skal du huske at fjerne ukrudtet. Det er bedre at gøre det tidligt end sent, da det vil gå meget hurtigere. Derfor kan du med fordel tage en smule ukrudt op, hver gang du går ud i haven for at lave noget. På den måde bliver det aldrig en uoverskuelig opgave og du holder hele tiden mængden af ukrudt til et minimum.

Klip og beskær, før det bliver uoverskueligt

En anden stor haveopgave er at klippe og beskære træer, buske, hæk osv. Det er virkelig noget, der skal afsættes tid af til at få gjort og det er sjældent, at du kan nå det hele på én dag.

Der findes nogle tips, der kan gøre det lidt mere overskueligt. Det absolut bedste tip er, at klippe og beskære træer, hække og buske i god tid. Du skal gøre det, før de gror vildt og voldsomt, da det dermed vil gå hurtigere og kræve mindre arbejde at få det gjort.

Ansæt hjælp

Hvis du gerne vil gøre din have til en lidt mindre arbejdsbyrde, så kan du ansætte en havemand eller gartner, som kan hjælper dig med at holde din have.

Med en havemand eller gartner kan du slippe for at slå græs og for at klippe hæk osv. Det kan virkelig give noget luft i hverdagen, ikke at skulle passe sin have helt så meget. Derudover vil du også fjerne en stressfaktor, når du ikke hele tiden skal gå rundt og tænk på, hvornår du nu skal slå græs igen.

Man kommer langt med planlægning

Med noget planlægning kan man komme ganske langt. Men der kan naturligvis være perioder, hvor tiden ganske enkelt bare ikke slår til. Og her er det altså en god mulighed, at købe sig til noget hjælp til at holde haven – på den måde vil haven aldrig komme helt i forfald og det vil være lettere for dig selv at tage over igen, når tiden er til det.

 

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *